Expeditie Achtertuin

Je eigen tuin of balkon wetenschappelijk onderzoeken en de verborgen natuur daar ontdekken? Dat kan! Stichting Taxon Foundation organiseert Expeditie Achtertuin, waarbij buurtbewoners samen met experts op zoek gaan naar de planten en dieren die in de mininatuurgebiedjes bij onze huizen voorkomen.

Expeditie Achtertuin is afgerond. U kunt niet meer aanmelden. Lees hier de eindrapporten

In het project Expeditie Achtertuin gaan we mensen helpen de verborgen natuur in hun tuinen en op hun balkons wetenschappelijk te onderzoeken. Daar leven honderden, zelfs duizenden, dier- en plantensoorten. Meestal worden die over het hoofd gezien als we denken aan “stadsnatuur”, maar ze zijn net zo belangrijk zijn als dat egeltje in het park of die ijsvogel in de gracht. Sterker nog: al die mininatuurgebiedjes rond onze huizen samen hebben waarschijnlijk een grotere biodiversiteit dan het openbaar groen in de stad.

Bijgestaan door experts en een mobiel laboratorium brengen bewoners in een wijk in kaart welke soorten in hun eigen tuinen of balkons voorkomen. Daarbij krijgen ze aanbevelingen om de natuurwaarde verder te verbeteren. Met raamposters, een eigen natuurhistorische collectie en/of een eigen projectpagina op waarneming.nl worden de resultaten openbaar gemaakt.

Bewoners kunnen zich als buurt of straat aanmelden. Binnen 4 weken horen ze of ze geselecteerd zijn. Niet-geselecteerde aanmelders krijgen een pakket waarmee ze zelf toch mee kunnen doen. Ook wordt er voor die deelnemers een helpdesk ingericht.

Zie hieronder een video-impressie van de expedities.

Video afspelen

Waarom?

Natuur vind je niet alleen in het bos, op de heide of tijdens een wandeling door het stadspark. In tuinen en op balkons leven honderden, zelfs duizenden, verschillende soorten planten en dieren. Omdat de terreintjes klein zijn, zijn die bewoners dat ook, en daardoor zien we ze vaak over het hoofd. Wij willen mensen leren hoe ze die verborgen natuur toch kunnen vinden en laten zien hoe belangrijk, mooi en slecht onderzocht die is: in iedere tuin zouden nog onbekende diersoorten kunnen leven.

Hoe werkt het?

Met ingang van april 2021 gaan we steeds vier of vijf dagen lang “op expeditie” in één straat of buurt. We nemen een mobiel laboratorium vol buisjes, petrischaaltjes, netten en microscopen mee. Experts leren de deelnemers hoe en waar ze planten en dieren kunnen vinden en helpen met het op naam brengen ervan, zodat zij na die week de kennis en kunde hebben om de natuur rond hun huizen zelf te blijven monitoren.

Voor wie?

Alle buurten en straten in Nederland met tuintjes of balkons komen in principe in aanmerking. Je doet dus niet als los huishouden mee, maar als buurtteam. Uit de aanmeldingen selecteren we 10 zo veel mogelijk verschillende soorten buurten. Teams die niet geselecteerd worden voor een bezoek door Stichting Taxon Foundation krijgen een pakket met online bronnen, zodat ze zelf mee kunnen doen. Ook komt er voor die deelnemers een online helpdesk.

Tijdens een expeditieweek kunnen in totaal 8-20 personen ouder dan 10 jaar meedoen, die in minimaal 5 en maximaal 10 huizen wonen. We werken met kleine groepjes per keer. Zo is de kennisoverdracht optimaal en houden we ons aan eventuele dan geldende coronaregels.

Meedoen?

Vul het formulier in. Na maximaal 4 weken krijg je van ons bericht of we in jouw wijk een expeditie gaan doen. Als je geselecteerd wordt nemen we nader contact op om een op de situatie toegesneden programma te gaan ontwikkelen. Niet-geselecteerde aanmelders krijgen een pakket waarmee ze zelf toch mee kunnen doen. Ook wordt er voor die deelnemers een helpdesk ingericht.

En daarna?

Alle deelnemers krijgen per huis én per buurt een raamposter met daarop de gevonden soorten. Die verschillende soorten worden ook verwerkt in een officiële eindrapportage.
Voor wie dat wil maken we een insectendoos van tijdens de expeditie geprepareerde exemplaren, zodat ieder huishouden een kleine natuurhistorische collectie van eigen tuin/balkon krijgt. Wie dat wil, krijgt ook een kleine toolkit om de collectie zelf verder uit te bouwen.