Publicaties & Rapporten

Bij de Taxon Foundation betrekken we onze deelnemers bij echte ontdekkingen. Publicaties horen daarbij. Hier zijn enkele van de publicaties die we schreven over onze vorige projecten:

Eindrapport Landje Eilandspolder

2022

Dit is het eindrapport van de inventarisatie in de Eilandspolder in augustus 2022.

Eindrapport Expeditie Achtertuin Geldermalsen

2022

Expeditie Achtertuin is een landelijk project om in één wijk of straat samen met bewoners de biodiversiteit van achtertuinen en balkons te inventariseren. Dit is het eindrapport van de expeditie in Geldermalsen in april 2022.

Eindrapport Expeditie Achtertuin Alkmaar

2022

Expeditie Achtertuin is een landelijk project om in één wijk of straat samen met bewoners de biodiversiteit van achtertuinen en balkons te inventariseren. Dit is het eindrapport van de expeditie in maart 2022 in Alkmaar.

Jaarverslag 2022

2023

Stichting Taxon Foundation is in 2020 opgericht als non-profit zusterorganisatie van Taxon Expeditions. Dit jaarverslag geeft een overzicht van wat de stichting het afgelopen jaar heeft ondernomen, de bijbehorende financiën en een vooruitzicht op 2023.

Jaarverslag 2021

2022

Stichting Taxon Foundation is in 2020 opgericht als non-profit zusterorganisatie van Taxon Expeditions. Dit jaarverslag geeft een overzicht van wat de stichting het afgelopen jaar heeft ondernomen, de bijbehorende financiën en een vooruitzicht op 2022.

Rapport Noorderheide

2022

In juni 2022 waren twaalf experts van Taxon Foundation en Taxon Expeditions een week te gast op Landgoed Noorderheide bij Vierhouten, ter gelegenheid van de door Menno Schilthuizen gewonnen Noorderheide-prijs. Tijdens deze retraite werden natuurlijk ook insecten verzameld. De vondsten zijn opgetekend in dit rapport.

Eindrapport Epse

2021

Ruim 360 bijzondere soorten insecten en andere ongewervelde diertjes werden gevonden langs de Oude Larenseweg in Epse dankzij een unieke samenwerking tussen buurtbewoners en wetenschappers. Met de nieuwe ontdekkingen hoopt de buurt een vuist te kunnen maken tegen een mogelijk besluit van de gemeente om de zandweg te verharden.

Eindrapport Expeditie Achtertuin Spijkenisse

2021

Expeditie Achtertuin is een landelijk project om in één wijk of straat samen met bewoners de biodiversiteit van achtertuinen en balkons te inventariseren. Dit is het eindrapport van de eerste expeditie, in mei 2021 in Spijkenisse

Eindrapport Expeditie Achtertuin Leiden

2021

Expeditie Achtertuin is een landelijk project om in één wijk of straat samen met bewoners de biodiversiteit van achtertuinen en balkons te inventariseren. Dit is het eindrapport van de eerste expeditie, in april 2021 in Leiden

Beleidsplan Stichting Taxon Foundation

2021

De missie van Stichting Taxon Foundation is het informeren van de samenleving op onder meer het gebied van biodiversiteit en taxonomie en voorts al hetgeen in de ruimste zin met één en ander verband houdt, daartoe behoort en/of daartoe bevorderlijk kan zijn. We leggen hierbij vooral de nadruk op wetenschappelijk hoogkwalitatief onderzoek aan de voor de leek minder toegankelijke groepen organismen (bv. insecten, slakken, mossen), zogenoemde cryptobiota. De Stichting tracht haar doel onder meer te bereiken door het organiseren van excursies, cursussen en expedities, het doen van wetenschappelijk onderzoek aan biodiversiteit, en het publiceren van wetenschappelijke artikelen en boeken. Onze ambitie is om de reikwijdte en intensiteit van het realiseren van deze doelstellingen te doen toenemen, in eerste instantie met lokale en landelijke projecten in Nederland, later hopelijk ook in het buitenland, in samenwerking met NGO’s, scholen en academische instanties. Het gehele beleidsplan vindt u hier.